Solicitarea de completare a ordinii de zi pentru adunarea acționarilor din 26 noiembrie, transmisă Bursei de Valori București, prevede introducerea unui punct referitor la „numirea unor membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica S.A. începând cu data de 30 noiembrie 2019 și stabilirea duratei mandatului”. Asta în condițiile în care exista deja pe lista acționarilor un punct cu privire la numirea membrilor CS al Transelectrica. SGG a preluat de la Ministerul Economiei compania națională pentru a separa activitatea de transport de cea de producție după comasarea Energiei cu Economia.
„Pentru aplicarea legii 109 pe 2011 privind guvernanța corporativă s-au făcut dosarele, s-au trimis la cel care le vizează, este în curs operațiunea. Dar, din câte știu, s-a hotărât să nu se mai prelungească mandatul actualului Consiliu de Supraveghere, iar Secretariatul General al Guvernului a numit alți oameni acolo, pentru că actualul Consiliu de Supraveghere își încheie mandatul la 30 noiembrie”, spune sursa.
În 25 septembrie, compania a anunțat demararea procesului de recrutare pentru posturile de membri permanenți în CS al transportatorului national de electricitate, fiind preconizată atunci ieșirea din provizorat după mai mulți ani în care investițiile au trenat ca urmare a succedării mai multor echipe manageriale și administrative.
Totuși, încă din octombrie, în contextul atunci probabilei investiri a Guvernului liberal și trecerii în opoziție a PSD, era preconizată în piață o nouă perioadă de provizorat la Transelectrica. În prezent, provizoratul în boardul Transelectrica este asigurat de Mircea Coșea, cu funcția de președinte al CS, alături de Florin Radu Ciocănelea (fost consilier pe probleme de energie al Vioricăi Dăncilă), Petru Tărniceru (șef serviciu Administrația Națională Apele Române), Ionică Bădilă (fost director economic adjunct Hidroserv), precum și Adrian Mitroi (fost consilier al ministrului Economiei Nicolae Bădălău), Virginia Mihaela Toader (secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene) și Mihaela Constantinovici (consilier personal al fostului ministru al Justiției, Ana Birchall).
Acționarul majoritar al companiei, SGG, motivează decizia de ducere a companiei înapoi în provizorat spunând că societatea „nu a primit propuneri privind candidații pentru posturile de membru al Consiliului de Supraveghere”. Din această cauză, la care se adaugă expirarea termenului pentru transmiterea de către acționari a unor astfel de propuneri, se spune că nu sunt întrunite condițiile pentru adoptarea unei hotărâri ce vizează alegerea membrilor permanenți ai CS.
Termenul de transmitere a propunerilor respective a expirat la 8 noiembrie.
Compania are asumat un volum de investiții pentru rețelele electrice de transport de 1,2 miliarde de lei în actuala perioadă de reglementare, 2019 – 2023, din care 0,89 miliarde de lei în proiecte interne (obiective noi, retehnologizări, etc), și 0,34 miliarde de lei în proiecte de interconexiune la nivel european. Dacă companiile ce și-au asumat investiții nu le realizează, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
În primele șase luni ale anului, Transelectrica, a obținut un profit net de 30 de milioane de lei, în scădere cu 69% față de perioada similară a anului trecut.